Hvad er en pilleovn, og hvordan virker den?

I stedet for brænde bruger pilleovnen træpiller, som du køber løbende i sække på 10 til 16 kg. Pillerne fylder du jævnligt i ovnens pillemagasin. Hvor ofte afhænger af dit brug, husets størrelse og magasinets størrelse. Ved et godt magasin er der piller til 2-3 dage i de kolde måneder.

Ved hjælp af en lille motor, transporterer en snegl pillerne op fra bunden af magasinet, så de kan falde ned i brændskålen. Her er der en tændstav, som begynder at gløde som et varmelegeme, når du starter pilleovnen. Røgsugeren trækker forbrændingsluften ind i ovnen, og så antænder tændstaven pillerne. Ovnen registrerer selv temperaturen, og når røgen har en vis temperatur, går konvektionsblæseren i gang med at blæse varmen ud i rummet og huset.

Pilleovnen kan tænde og slukke automatisk ud fra dine temperaturindstillinger, du kan lave tidsprogrammer på den, og du kan sætte temperaturen op og ned, som du vil. Alt sammen også på distancen, hvis der er integreret WiFi-styring på pilleovnen. Langt de fleste pilleovne fra MCZ leveres med den integrerede WiFi-styring MAESTRO+ og du kan læse mere om MCZ MAESTRO her.

Pilleovnens fordele

Mange synes, at den største ulempe ved pilleovnen er den mindre hyggefaktor. Årsagen er, at du kun kan få de klassiske flammer og knitren, når du bruger almindeligt brænde. Den effekt kan træpillerne ikke give, selvom det stadig er levende ild. Der findes dog flere fabrikater, som kan styre en god forbrænding i en bred og rektangulær brændskål, så det giver en stor og flot flamme. Herunder MCZ’s pilleovne.

Med en pilleovn får du den reneste forbrænding, fordi pilleovnen selv styrer processen, uden du skal åbne lågen og justere mængden af luft. Det giver mindre røg, mindre spild og mindre aske – det er bedre for miljøet og nemmere for dig. Du behøver kun gøre den rent typisk én gang om ugen, hvor du støvstuger brændkammeret med din askestøvsuger og tørrer ruden af.

Dernæst er der stor varmekomfort i en træpilleovn, idet varmefordelingen er god (når du vælger en ovn med den rigtige effektivitet), og fordi du styrer ovnen og temperaturen fra din telefon. Det giver samtidig mange programmeringsmuligheder, så du kan indstille og bruge ovnen, præcist efter dine behov. Styringen kan ske, når du er i huset, men også på afstand. Det betyder nemmere support, fordi teknikere også kan få adgang til din ovn via teknologien.

Desuden er det ligeså nemt at installere som en brændeovn, og du kan bruge samme skorsten som til en brændeovn.

Brændeovnens ulemper

På en brændeovn er det trækket i skorstenen, som styrer forbrændingen, mens du selv styrer, hvor meget brændsel ovnen skal have og luften til ilden. Det er den største ulempe ved brændeovnen, for det betyder, at du får røg ud i rummet, når du åbner lågen og fylder brænde på. Samtidig får du en langt lavere virkningsgrad, fordi det er umuligt selv at sikre en optimal forbrændingsproces, som den man opnår i laboratoriet. Det giver mere røg, mere spild, mere aske og mere rengøring. Arbejdet er altså større, fordi du selv fylder brænde på, (eventuelt har kløvet det inden), du tænder op, styrer processen og gør rent (også efter det skidt og eventuelle dyr, du får med ind, hvis dit brænde har stået ude).

Temperaturen er sværere at styre på en brændeovn, fordi den ikke er teknologisk. Til gengæld er de nye konvektionsovne, ligesom pilleovne gode til at fordele varmen, mens varmen er centreret omkring brændeovnen med de gamle stråleovne.

Når det kommer til priser på træpiller kontra brænde, vil det være afhængig af, hvad din adgang er til materialet, hvad der bedst kan betale sig. Men for begge typer ovne gælder det, at det kan betale sig at bruge brænde og træpiller af god kvalitet. Det giver højere virkningsgrad og mere varme i længere tid.

I runde tal kan man budgettere med, at der skal to tårne med brænde til en palle med træpiller.

Er der forskel på kvaliteten af pilleovne?​

Ja – ligesom med bilmærker. Så kort kan det siges. Det samme gælder sikkert for brændeovne. Når vi snakker pilleovne, handler det om spørgsmål som

  • Kan den styres med en app? (og er WiFi-styringen integreret i ovnen?)
  • Kan den tænde hurtigt? (Så du ikke skal vente for længe på varmen)
  • Kan rumblæseren slukkes? (Så du kan reducere lyden, hvis du skal sidde tæt på pilleovnen)
  • Kører gearmotoren rundt hele tiden? (for et markant reduceret lydniveau)
  • Er den støjsvag? (Så du kan have ro og fred, når du nyder flammerne)
  • Regulerer røgsugeren selv forbrændingen? (Så virkningsgraden bliver så høj som muligt – over 90% – og forbrændingen så ren som muligt)
  • Er pillemagasinet stort? (Så du slipper for at fylde træpiller på ofte)
  • Er pilleovnen helt lufttætte? (Så den ikke kan brænde tilbage)

Her er svaret selvfølgelig ja til alle spørgsmål, når det gælder MCZ’s træpilleovne, men det gælder ikke for alle mærker – så vær opmærksom.

Din købsguide: 4 trin til køb af pilleovn

Er du i tvivl om, hvad du skal tage stilling til, når du vil købe en pilleovn? Få vores guide med 4 trin, som kommer omkring både placering, størrelse, effekt osv., så du er godt klædt på til at vælge din pilleovn.

 

 

 

Samtidig tilmelder du dig vores nyhedsbrev, så du indimellem vil få en mail med nyheder eller gode råd og viden om pilleovne, træpiller, lovændringer og lignende relevante emner.

Du kan selvfølgelig altid afmelde dig igen med et enkelt klik.

Privatlivspolitik

Åbent hus I KØBENHAVN
den 20. april kl. 11-15