Her kan du læse vores 4 trin til valget af den rigtige pilleovn

4 TRIN

Overvejer du at købe en pilleovn?

En pillebrændeovn er en af de bedste miljøvenlige varmekilder, du kan vælge til opvarmning af dit hjem og samtidig spare på varmeregningen. Vi har lavet denne guide for at hjælpe dig til at vælge det produkt, der passer til dine behov og giver dig den størst mulige glæde af dit produkt.

Nummer 1 ikon

Trin 1: Dan dig et overblik

Start med at spørge dig selv om, hvad du gerne vil opvarme med pilleovnen. Trin 1 fokuserer på de valg, du står overfor ved overvejelserne om, hvad pillebrændeovnen skal bruges til.

Du skal overveje følgende vigtige aspekter:

Overvej hvor mange rum der skal opvarmes. Her får du redskaberne til at vælge den helt rigtige pillebrændeovn.

Har du et rum eller flere rum, som skal opvarmes? Hvad passer bedst til dit behov?

1 rum:

Her har du to valg:

 1. Pillebrændeovn med naturlig konvektion
 2. Pillebrændeovne med rumblæser

Denne type pillebrændeovn er den mest lydsvage på markedet og derfor egner de sig godt i stuen. De er super effektive og yder optimalt. Du kan finde et stort udvalg her.

2 eller flere rum:

Her har du tre muligheder:

 1. Pilleovne med varmeflytning
 2. Pilleovne med vandtank
 3. Pilleovne med vandtank og rumblæser

Modeller med varmeflytning er egnet til at flytte varmen fra det ene rum til andre rum ved hjælp af varmeflytningskanaler. Derfor kan du opvarme øvrige rum i huset med kun en pilleovn som vist her. Ligeledes kan disse opvarme større enkelte rum.

Modellerne med vandtank opvarmer også husets øvrigt rum ved at sende varmt vand ud i husets centralvarmesystem, og dermed giver det varme radiatorer.

Overvej tre vigtige parametre:

 1. Rumfang: størrelsen på rummet er afgørende for, hvor kraftig din pillebrændeovn skal være.
 2. Isolering: isoleringen har stor indflydelse på, hvor mange kW, der skal bruges til opvarmning af rummet/huset.
 3. Placering: placering af huset har indflydelse på dit varmebehov.

Overvej tre vigtige parametre:

 1. Rumfang: størrelsen på rummet er afgørende for, hvor kraftig din pilleovn skal være.
 2. Isolering: isoleringen har stor indflydelse på, hvor mange kW, der skal bruges til opvarmning af rummet/huset.
 3. Placering: placering af huset har indflydelse på dit varmebehov.

En del af planlægningen, når du investerer i en pilleovn, er skorstenens placering. Vær opmærksom på at skorstenen skal gå op igennem taget. Røgafgang igennem væggen uden en skorsten anbefales ikke.

Det er nødvendigt med en god lufttilførsel til rummet, da pilleovnen bruger luft fra rummet til forbrænding. Dette kommer naturligt i de fleste huse, men har du et meget nyt og tæt hus, kan det være nødvendigt med et luftindtag.

I dette tilfælde kan du vælge at installere en lufttæt pilleeovn (Oyster), hvor den friske luft til forbrændingen trækkes direkte udefra og således ikke fra rummet.

Overvej hvor i rummet den vil passe bedst ind.

Nummer 2 ikon

Trin 2: Udvælg dig et par pilleovne

Nu hvor du har fået defineret dine behov, så er du klar til at indsamle informationsmateriale og udvælge et par pilleovne, der kan være interessante for dig. Vi vil lære dig at afkode tekniske udtryk og klæde dig på til købsprocessen. Det kan være svært at forstå tekniske termer, hvis de er helt fremmede for dig.

Det er en værdi udtrykt i kW (kilowatt) og angiver den varme, der genereres fra pilleovnen og overføres til rummet. Det er dog ikke en selvfølge, at en pilleovn med den højeste varmeeffekt er den bedste pilleovn for dig. Alt afhænger af det rum/hus, som skal opvarme.

Dette er en værdi udtrykt i procent og angiver, hvor meget varme forbrændingen effektivt kan generere til huset.

Eksempel: en pillebrændeovn med en virkningsgrad på 90% bruger, ud af 100 kg træpiller, 90 kg til effektiv opvarmning i huset. Resten forsvinder ud i skorstenen.

Virkningsgraden illustrerer hvor meget du rent faktisk kan spare ved at fyre med træpiller. De bedste brændeovne på markedet opnår en virkningsgrad på lige over 80%. Til sammenligning opnår de bedste pillebrændeovne en virkningsgrad på mere end 90%. Dette betyder, at du med den samme mængde brændsel får 10% mere varme til ca. samme pris.

Alle forbrændingsprocesser, nogle mere end andre, producerer forurenende stoffer, hovedsageligt kulilte (CO) og det såkaldte “fint støv”. Sidstenævnte er dog hovedsageligt forbundet med forældet udstyr .

Moderne pilleovne har derimod et meget lavt emissions niveau, idet de sørger for en så komplet forbrændingsproces som muligt. Træpiller siges at være “grønne”, fordi deres CO2 virkning er nul:
den mængde CO2 der udledes er lig med den mængde CO2 der absorberes af systemet.

De papirer der følger med pillebrændeovnen indeholder en række stempler og mærkater, der angiver de kvalitetscertifikater produktet er tildelt. Generelt kan det siges, at en pilleovn med flere certifikater er udtryk for en pilleovn af højeste kvalitet, idet disse har bestået flere tests udført af uafhængige og selvstændige institutter i forskellige lande.

Disse testinstitutter har til formål at beskytte forbrugerne. De sikrer nemlig, at de nævnte data på etiketten og/eller certifikatet, vedrørende ydelse og virkningsgrad, er korrekte.

Nummer 3 ikon

Trin 3: Besøg din forhandler

Du har nok allerede nu udvalgt et par pillebrændeovne, som du synes at være de helt rigtige for dig. Det er tid til at tage ud til en forhandler og se dem i drift. Se listen over hvor du finder din pillebrændeovn i drift, og hvor din nærmeste forhandler er.

Her er der et par tips, du kan bruge, når du tester den udvalgte pillebrændeovn.

Overvej følgende:

Vær opmærksom på pillemagasinets rummelighed. Har magasinet den rette størrelse? I forhold til hvor meget du ønsker at fyre om dagen, skal du tage stilling til, om pillemagasinet rummer den mængde kilo, som du forventer er mest passende til dit forbrug.

Det skal være nemt at fylde træpiller på. Derfor undersøg om det er ligetil at hælde en pose træpiller ned i pillemagasinet, og om du nemt kan komme til.

Er det vigtigt for dig at styringen er simpel, eller ønsker du den nyeste teknologi, hvor du kan programmere forskellige programmer, indstille til lydsvag drift og have fuld kontrol over pillebrændeovnen? En pillebrændeovn er en langtidsinvestering, derfor skal du overveje, hvordan denne skal styres også fremadrettet.

Det er vigtigt du ser din foretrukne pillebrændeovn i drift hos en forhandler, og dette er i særdeleshed for at høre dens lydniveau og se flammens bevægelighed. Der er stor forskel på dette, f.eks. er flammen på nogen pilleovnsmærker/modeller bløde og nærmest som en brændeovn, ved andre pilleovnsmærker/modeller er det noget der kan minde om en skærebrænder.
Dertil er der virkeligt stor forskel på lydniveauet fra mærke til mærke, model til model.
Så overvej om den skal stå i stuen og skabe “hygge” eller om det er mere et “opvarmningsapparat” der er brug for.

Pilleovne har forskellige styringer, hvilket betyder, at du skal finde ud af hvilket behov du skal dækket. Skal pillebrændeovnen stå i stuen, er det mest behageligt, at lydniveauet kan skrues ned for komfortens skyld. Derimod, hvis der skal laves varmeflytning med en af de mere kraftfulde modeller, behøver lydniveauet ikke nødvendigvis være første prioritet.

Det er helt op til dig og dine behov, hvilke funktioner du finder mest relevante.

Nu hvor du har fået en mere klar idé om hvad du vil, er det vigtigt at få en kvalificeret forhandler ud på adressen. Han vil kunne bekræfte rigtigheden i de overvejelser du har gjort og evt. korrigere hvis noget ikke vil fungere efter hensigten. Den pillebrændeovn du vælger bør installeres af en autoriseret tekniker. Såfremt en forhandler sælger pillebrændeovnen som et gør-det-selv projekt, anbefales det at pillebrændeovnen opstartes af en autoriseret tekniker, der kan tjekke installationen og funktionaliteterne samt give en grundig indføring i pillebrændeovnen.
Numemr 4 ikon

Trin 4: Nyd din pilleovn

Såfrem der fyres med certificerede kvalitetstræpiller og installationen er foretaget af en autoriseret installatør, vil pillebrændeovnen kræve meget lidt opmærksomhed. Sørg for at bestille den årlige servicebesøg, så sikre du dig selv god drift i mange år.

I Trin 4 fokuseres der på vedligeholdelse af din pillebrændeovn. Vi kommer med vigtige råd til, hvad du skal være opmærksom på, når du vælger træpiller, og hvordan du bedst muligt vedligeholder din pillebrændeovn.

Det er vigtigt du bruger den rigtige type træpiller. Derfor skal du altid vælge kvalitetstræpiller. Vælges en kvalitetstræpille, vil denne bidrage til en bedre ydelse på pilleovnen.

En god træpille brænder bedre, producerer mindre aske og holder brændskålen og ruden renere.
Dette bidrager til en nemmere og hurtigere rengøring af pillebrændeovnen. Du bør altid købe certificerede træpiller.

Den ugentlige rengøring af din pilleovn er nem og ligetil. Den består af:

 • Rengøring af brændskålen
 • Rensning af ruden (ikke så ofte)
 • Askeskuffen (efter behov)

Husk at rengøringen af pillebrændeovnen foretages mens den er slukket og helt kold.

Derudover anbefaler vi en årlig service til rengøring af de komponenter, du ikke kan komme til. Bestil denne hos en autoriseret servicetekniker.

Her er et beregningseksempel på den ydelse, en pilleovn skal have for at opvarme et mellemstort rum (med standard vinduespartier) og med en gennemsnitlig varmeisolering. Vi tager udgangspunkt i opvarmning af 80 m2 med en lofthøjde der ikke overstiger 3 meter. Først skal rummets volumen beregnes (rumfang).

Grundplan på 80 m2 x højde på 2,5 meter = 200 m3

Er du klar til at gøre miljøet og dig selv en tjeneste?

Tryk på knappen herunder for at se vores udvalg af pilleovne.